Nuoret haluavat tehdä Äänekoskesta itsensä näköisen

22.10.2021

Jaa artikkeli
lapsia leikkimässä kuvassa ja teksti

Äänekoski-ilmiö antoi äänen yli 750 kaupungin nuorelle. Miten heidän mielestään Äänekoskesta kehitetään paikka, jossa nuoret viihtyvät ja johon tulevaisuuden tekijät haluavat tulla asumaan?

Nuorten strategiakyselyn vastaukset osoittavat, että äänekoskelaisilla nuorilla on paitsi kiinnostusta kotikaupunkinsa kehittämiseen, myös selvä näkemys tavoitteiden saavuttamisesta. Noin 80 prosenttia nuorista pitääkin kaupungin nuorisopalvelujen, -tilojen ja -toiminnan kehittämistä tulevaisuudessa joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Lisäksi yli 40 prosenttia nuorista on kiinnostunut vaikutusmahdollisuuksistaan kunnalliseen päätöksentekoon.

Mihin asioihin nuoret haluavat kaupungin keskittyvän nuorisopalveluiden, -tilojen ja -toiminnan kehittämisessä tulevaisuudessa?

– turvallisuuden tunne nuorisotiloissa
– halutaan enemmän paikkoja hengailla

kuvituskuva lainauksesta

– turvallisia aikuisia joille nuori voisi puhua vapaasti
– Syrjimisen ja kiusaamisen ehkäiseminen, yhteisöllisyyden luominen, mielenterveyspalveluiden saanti matalalla kynnyksellä
– Saavutettavuuteen ja siihen, että tarvitsijat löytävät palveluiden piiriin 
– huonostivoivien nuorten auttamiseen

kuvituskuva lainauksesta

– toiminnasta enemmän vaihtoehtoja erityisopetuksen lisäksi myös yksityisiin oppimistiloihin luokan ulkopuolella
– aktiviteetteja ja ohjelmaa välitunneille
– skeitti- ja scoottihalli
– Edullisempia ja ilmaisia harrastuksia

Kiinnostuksesta huolimatta suurin osa nuorista ei kuitenkaan tiedä, miten he voisivat käytännössä vaikuttaa. Strategiatyön edetessä Äänekoski-ilmiötä luodaankin muun muassa osallistamalla nuoria yhä monipuolisemmilla tavoilla kehittyvän ympäristön ja sosiaalisen hyvinvoinnin kaupungin rakentamiseen.

 

Lähde: Äänekosken strategiakysely nuorille 2021. Vastaajina 757 noin 12–19-vuotiasta nuorta.