Aalto

Yrittäjyyskasvatus mukaan messujärjestämiseen - Äänemessuilla nuorten ääni näkyy ja kuuluu

4.4.2024

Jaa artikkeli

Äänekosken yrittäjyyskasvatustyötä laajennetaan messujen järjestämiseen. Uudistetuilla ja monipuolisilla Äänemessuilla 24.5.-25.5.2024 nuorten kädenjälki näkyy vahvasti. Äänekosken lukiolaiset ovat mukana järjestelyissä myös Jyväskylän Rakennusmessuilla kaupungin pisteellä tulevana viikonloppuna 15.-17.3.2024.

 

Yrittäjyyskasvatusta parhaimmillaan
Tapahtuma-alan yrittäjä Pekka Häyhä järjesti Äänekoskella Biotalous- ja juustopäiviä kuusi vuotta. Alkuperäinen idea oli, että messuilla esille pääsevät Äänekosken yritykset, tehtaat ja tuotantolaitokset ja pienemmätkin verstaat sekä paikalliset yhdistykset, ja samalla voidaan kohdata asukkaiden kanssa. Messuilla on ollut vahvasti esillä myös kulttuuri ja joka vuosi mukana on ollut erilaisia esiintyjiä. Nuoria on ollut mukana järjestelyissä ennenkin ja myös POKE on ollut joka vuosi näyttävästi esillä.

Viime vuonna Äänekosken lukion yrittäjyyskasvatuksen väellä syntyi idea, että otetaan nuoret mukaan järjestämään näitä Äänekosken yleismessuja. Kaupungin yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjän välinen yhteistyö syttyi ja messujen nimi vaihdettiin Äänemessuiksi. Nyt mukana messujärjestelyissä on lähes 300 Koulunmäen koulun 9. luokkalaista ja Äänekosken lukion yrittäjyyskurssin nuorta.

– Äänekosken yrittäjyyskasvatus ei ole enää mitään pienimuotoista tekemistä. Me täällä Äänekoskella teemme rohkeasti uusia avauksia ja nostamme osaltamme alueen yrittäjyys- ja yhteishenkeä. Me osaamme, uskallamme ja kokeilemme, yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilainen kertoo.

Messujen idea on edelleen sama, mutta nyt nuorilta saadaan tuoreita ideoita sekä käsipareja messujen toteuttamiseen. Nuorten ääni todellakin näkyy ja kuuluu näissä messuissa. Messujen avulla lukio-opintoihin saadaan lisää paljon kaivattua käytännönläheistä tekemistä.

– Nuoret oppivat tekemisen kautta. He näkevät käytännössä, mitä kaikkea etukäteistyötä ja suunnittelua tapahtuman järjestäminen vaatii. Messuilta oppii mm. käytännön toteutusta, asiakaspalvelua, yhteistyötaitoja ja mainontaa ja markkinointia, kun nuorten pitää miettiä, millainen messupiste on myyvä, Matilainen kertoo.

– Äänekoskella on loistavia nuoria. Messujen järjestämisellä he pääsevät kohtamaan erilaisia ihmisiä, ja syntyy paljon myös ylisukupolvisia kohtaamisia, yrittäjä Pekka Häyhä sanoo.

– Pääsemme tekemään yhdessä nuorten kanssa jotain isompaa. Ei ole harvinaista, että yrittäjyyskasvatusopinnoissaan nuoret osallistuvat messujen järjestämiseen, mutta Keski-Suomessa ei tällaista taida olla muualla, joten siinä mielessä olemme kyllä uudisraivaajia, lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen sanoo.

Luvassa todella monipuoliset messut
Nuorille on voitu tarjota erilaisia työtehtäviä myös jokaisen omien vahvuuksien mukaan. Nuoria nähdään mm. infopisteessä, liikenteenohjauksessa ja juontamassa sekä osallistumassa messujen rakentamiseen ja purkamiseen. Tänä vuonna kaupungin kesäyrittäjyyssetelin saaneet Koulunmäen koulun nuoret hankkivat messuilla itselleen uusia asiakkaita ja markkinoivat yritystoimintaansa.

Tuttuun tapaan messuilla on runsaasti esiintyjiä. Pankkarin pihalle on suunniteltu bändilavaa, jossa esiintyy myös nuorten omia bändejä. Kesäyrittäjänuorilta voi myös ostaa bändikeikkoja kesän juhliin.

Kaikenikäisille pyritään tarjoamaan jotain elämystä. Messujen yhteyteen on ideoitu myös monenlaista muutakin rinnakkaistapahtumaa, joista kerrotaan lisää lähempänä. Nuoret ovat suunnitelleet messuille mm. lapsiparkkia, vaalipaneelia, kirkkovenesoutua sekä myyntiin äänekoskelaista koululounasta.

Kävijöitä ilmaiseen tapahtumaan odotetaan vähintään 5 000 henkilöä niin Äänekoskelta kuin lähikunnista.

Uudistetut Äänemessut 2024 järjestetään 24.5.-25.5.2024 Äänekosken Pankkari Areenalla ja sen ympäristössä Kuhnamon rannalla. Messupaikkoja sisätiloissa ja ulkona on vielä vapaana. Paikalliset yhdistykset pääsevät mukaan ilmaiseksi. Tervetuloa!

LISÄTIETOJA:
Yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja
Mika Matilainen
040 624 0406
mika.matilainen@aanekoski.fi

Tapahtumat ja matkat P.Häyhä
Yrittäjä Pekka Häyhä
044 054 7160
peki.hayha@gmail.com

https://www.aanemessut.fi/

Lue lisää Äänekosken yrittäjyyskasvatuksesta.