Aalto

TE-palvelut siirtyvät kuntiin vuonna 2025: Äänekoskella 2-vuotias työllisyyden kuntakokeilu on tuonut hyviä tuloksia

10.3.2023

Jaa artikkeli

Eduskunta on hyväksynyt lain julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtämisestä kunnille 1.1.2025 alkaen. Äänekoskella on valmistauduttu uudistukseen Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilun kautta jo kahden vuoden ajan. TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025.

 

Äänekosken kuntakokeilun työntekijät juhlivat 2-vuotista kuntakokeilun taivalta kakkukahvein. Kuvassa vastaava valmentaja Anja Rein ja omavalmentaja Erkki Savela.  – Olemme tyytyväisiä onnistumisista, joita olemme työllisyyden hoidossa saavuttaneet. Meillä on halu auttaa kuntalaisiamme, se on meidän kantava voima, työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen iloitsee.

Se, mitä muutos tarkoittaa käytännössä Äänekoskella, riippuu Keski-Suomeen muodostettavista työllisyyden yhteistoiminta-alueista. Työllisyyden tehtävät vastaanottavalla alueella tulee olla vähintään 20 000 henkilön työvoimapohja eli yksin Äänekoski ei voi toimia. Keski-Suomen kunnat neuvottelevat parhaillaan yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja päätökset tehdään tämän vuoden aikana.

– Toivomme tietenkin, että tulevaisuudessa meidän Äänekosken hyvät työllisyyspalvelut säilyisivät ennallaan ja vielä kehittyisivät edelleen, työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen sanoo.

Äänekoskella kuntakokeilusta hyviä tuloksia

Suurin osa äänekoskelaisista työnhakijoista saa tukea työnhakuun jo nyt Äänekosken kaupungin omavalmentajilta käynnissä olevan kuntakokeilun kautta. Äänekoski on ollut kuntakokeilussa mukana nyt kaksi vuotta ja kuntakokeilun ”syntymäpäiviä” juhlistettiin Äänekoskella työntekijöiden kesken kakkukahveilla.

– Olemme tyytyväisiä onnistumisista, joita olemme työllisyyden hoidossa Äänekoskella saavuttaneet. Olemme pystyneet vastaamaan myös meidän työnantajien tarpeisiin, Riikka Hytönen iloitsee.

Äänekosken onnistumisesta kertoo mm. kuntakokeilun aikana jatkuvasti alentunut työllisyysprosentti sekä pienentynyt työmarkkinatuen maksuosuus, mikä on tuonut Äänekosken kaupungille säästöjä. Viimeisimmät työllisyystilastot ovat tammikuulta, jolloin Äänekosken työttömyysprosentti oli 12,7. Työmarkkinatukea on maksettu enimmillään 138 000 euroa vuodessa, kun viime vuonna se oli alimmillaan 88 000 euroa.

– Tammikuussa Äänekoskella työttömiä työnhakijoita oli 1 032 ja parhaimmillaan viime vuonna 857, eli olemme menneet alle tuhannenkin. Pahin tilanne oli vuonna 2015, kun meillä työttömiä työnhakijoita oli jopa yli 1 900. Nyt työttömyysprosentti alkaa meillä usein 10:llä, kun vuonna 2020 se oli peräti 19 prosenttia. Nyt olemme olleet tilaistoissa pitkään lähellä Keski-Suomen keskiarvoa, Hytönen kuvailee.

Myös nuorten työttömyyttä on saatu Äänekoskella kitkettyä voimakkaasti - ja lähes puolitettua. Kesäkuussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli 192 ja nyt tammikuussa 133.

Omavalmentajan työssä kantaa auttamisenhalu

Äänekosken kaupungin kuntakokeilussa työskentelee 10 omavalmentajaa, ja heistä osa tekee myös kunnan tehtäviä. Äänekoskella omavalmentajat tavoittaa helposti ja apua saa matalalla kynnyksellä. Hyvästä palvelusta kertoo osin sekin, että Äänekosken kaupungintalon työllisyyden toimipiste on ilman ajanvarausta avoinna joka arkipäivä klo 9-15.

– Meidän henkilöstömme osaamis- ja koulutustaso on korkea. Olemme saaneet purettua aiemmin kertynyttä työjonoa valtavasti. Meillä on halu auttaa kuntalaisiamme, se on meidän kantava voima, Riikka Hytönen sanoo.

Hytösen kokemuksen mukaan uusi asiakaspalvelumalli on osoittautunut toimivaksi: kun ihmiset aktivoituvat työnhakuun, niin on niitä töitä saatukin.

– Asiakkaamme ovat tosi ihania ja mukavia, töitä on haettu ja saatu, tai heitä on voitu auttaa muuten. Alueellamme on paljon hyviä työnantajia ja yrityksiä, joihin halutaan lähteä töihin. Varsinkin meidän nuorten pitäisi saada mahdollisimman nopeasti työelämään kiinni. Yksi tärkeä tavoite on myös saada kaikille työnhakijoille ammatillinen koulutus, Hytönen listaa.

Sotaa Suomeen paenneet ukrainalaiset siirtyivät työllisyyspalveluiden osalta kuntakokeilun asiakkaiksi maaliskuun alusta. Äänekoskella maahanmuuttajien työllisyyspalvelut ostetaan tällä hetkellä Jyväskylän kaupungilta.

Lisätietoa:

Työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta https://tem.fi/te-palvelut-2024-uudistus