Aalto

Lapsiasiavaltuutettu vieraili Äänekoskella

20.11.2023

Jaa artikkeli

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen vierailivat Koulunmäen esiopetuksessa Tutkijat-ryhmässä tänään perjantaina 17.11.2023. Äänekoskelaisten lasten ajatuksia käytetään lapsiasiavaltuutetun vaikuttamistyössä sekä tutkimuskäytössä.

 

"Eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia"

– Lasten näkemysten selvittäminen on tehtävä, josta saamme valtavasti tietoa. Niin myös Äänekoskella, jossa lapset olivat rohkeita, iloisia ja selvästi miettineet etukäteen, mitä tahtoisivat kertoa. Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, että eskarissa on kavereita ja turvallisia aikuisia. Oli myös hauska syödä yhdessä uunimakkaraa ja tutustua hienoon koulurakennukseen, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkija Terhi Tuukkanen keräsivät äänkoskelaisten lasten ajatuksia osana lapsiasiavaltuutetun lakisääteistä tehtävää pitää yhteyttä lapsiin ja välittää heiltä saatua tietoa päättäjille. Lasten ajatuksia hyödynnetään lapsiasiavaltuutetun toimiston vaikuttamistyössä, esimerkiksi julkaisuissa, kannanotoissa, lausunnoissa ja niiden valmistelussa. 

Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisut, kannanotot ja lausunnot julkaistaan verkkosivulla www.lapsiasia.fi, josta ne ovat vapaasti luettavissa.

Pekkarinen ja Tuukkanen keskustelivat äänekoskalaisten lasten kanssa eskarista, lasten oikeuksista ja siitä, milloin eskarissa oleminen tuntuu hyvältä ja milloin ehkä huonolta. Lapsia pyydettiin myös piirtämään kuvan hetkestä, kun eskarissa on hyvä olla ja hetkestä, kun siellä on huono olla.

– Lasten yksimielinen mielipide päivän jälkeen oli, että mukavaa oli, vaikka aluksi vähän jännittikin. Eskarit kokivat, että heitä kuunneltiin ja he uskalsivat hyvin kertoa ajatuksiaan vieraille. Vieraiden mukana olleet maskotit Sisu ja Sam olivat lapsille erityisen mieleisiä, ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja ja varajohtaja Minna Tenander kertoo.

– Ryhmän aikuiset pitivät päivää onnistuneena ja kiittelivät vieraita siitä, kuinka he kohtasivat lapset lasten tasolla ja kuinka jokaisen lapsen mielipide oli tärkeä ja se huomioitiin.

Koulunmäen eskarilaisten ajatuksia hyödynnetään myös tutkimuskäytössä. Niitä käytetään aineistona tieteellisessä artikkelissa ja lasten ajatusten pohjalta valmistellaan ensi vuonna toteutettavaa Lapsibarometri-tutkimusta, jossa selvitetään noin 400 iältään 6–7-vuotiaan lapsen ajatuksia eskarista haastattelemalla heitä puhelimitse. Lisää tietoa Lapsibarometrista osoitteesta https://lapsiasia.fi/lapsibarometri.

Äänekosken kaupunki valittiin Vuoden varhaiskasvatuskunnaksi 2023 ja Koulunmäen esiopetus on Jyväskylän yliopiston yhteistyöpäiväkoti.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista lapsen oikeuksien viikkoa teemalla "Lapsella on oikeus hyvinvointiin". Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Myös Äänekosken päiväkoteihin ja kouluille on jaettu teemaviikon materiaalit. Lue lisää osoitteesta https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/

LISÄTIETOJA:
Koulunmäen esiopetus
Varhaiskasvatuksen opettaja
Minna Tenander
040 632 4252
minna.tenander@aanekoski.fi

Perhepalvelujohtaja
Pirjo Heinonen
0400 672 637
pirjo.heinonen@aanekoski.fi