Aalto

Bongaa kuutosluokkalaisten ympäristötaidetta Äänekoskella!

10.10.2023

Jaa artikkeli

Osana Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa työn alla on parhaillaan kaikkien Äänekosken 6. luokkalaisten massiivinen ympäristötaideprojekti. Yhteensä 220 taideteosta on koottu puihin kiedottuna näyttäväksi kuvataidepoluksi Äänekosken taidemuseon ja alakoulujen pihapiiriin.

 

– Tämä yhteisöllinen projekti sitoo tietyllä tapaa myös Äänekosken kouluja yhteen ja oppilaat pääsevät ihastelemaan myös muiden teoksia. Kaikki teokset lopuksi yhdistetään taidepuistossa, vaikka ensisijaisesti työt ovat esillä kouluilla ja museolla, Koskelan kuvataideopettaja Outi Pantsar sanoo.

Syyslomaviikoksi kaikki teokset siirretään yhdeksi isoksi taidepoluksi Äänekosken taidepuistoon, jossa niitä voi käydä myös ihastelemassa ja bongailemassa. Äänekosken taidepuisto on syntynyt asukkaiden yhteiseksi iloksi vapaaehtoisvoimin kaupungin omistamalle maalle Keskuskadun varrelle. Puistoon voi kuka vain tehdä ympäristötaidetta ja se on aina auki, kesät talvet.

Kuutosluokkien ympäristötaideprojektin teemana on ”Klassikoista kaupunkitaiteeksi". Äänekosken taidemuseon kokoelmista valittiin eri tekniikalla tehtyjä teoksia, joiden inspiroima oppilaat maalaavat oman teoksen. Oman taideprojektin lisäksi oppilaat pääsivät tutustumaan Äänekosken taidemuseoon ja sen näyttelyihin.

– On hienoa, että lapset saavat tietoa äänekoskelaisista taiteilijoista ja taidemuseo tulee samalla tutuksi, Pantsar kertoo.

Kaikille lapsille samat mahdollisuudet

Äänekosken kaupunki panostaa lasten kulttuurikasvatukseen. Lasten ja nuorten isompi taideprojekti toteutetaan Äänekoskella joka vuosi ja tänä syksynä mukaan pääsi 13 kuutosluokkaa eli noin 220 lasta. Yleensä taideprojekti on jotain sellaista, mitä ei koulutunneilla voida tehdä. Tässä projektissa päästiin maalaamaan puulevylle akryyliväreillä, joilla ei tavallisesti koulussa maalata.

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikoski takaa kaikille Äänekosken lapsille samat kulttuuritoimintaan osallistumisen mahdollisuudet. Päiväkodista alkava ja peruskoulussa portaittain, tavoitteellisesti etenevä kokonaisuus tutustuttaa lapset ja nuoret laajasti erilaisiin taidemuotoihin, paikalliseen kulttuuritarjontaan ja alueen kulttuuriperintöön.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee lasten ja nuorten omaa tekemistä ja toimintaa ohjaavat taidekasvatuksen ammattilaiset, ja mm. Koskela-opisto on vahvasti mukana toteuttamassa projekteja. Kulttuurikoski sisältää päiväkotien ja koulujen kulttuuripolut.

LISÄTIETOJA:
Vs. kulttuurituottaja Heidi Kurtti, 040 194 7982, heidi.kurtti@aanekoski.fi

Koskelan kuvataideopettaja Outi Pantsar, outi.pantsar@gmail.com