Aalto

Äänekosken kaupunki toteuttaa nuorten ideoita

18.9.2023

Jaa artikkeli

Äänekosken kaupunki keräsi nuorten toiveita ja ajatuksia viime kevään Mikä vituttaa? -kuulemisillassa. Nuorten ehdotuksia saatiin yhteensä 88 kpl, joista suurin osa on toteutettavissa ja yli puolet niistä liittyi kouluun.

 

– Suurin osa nuorten toiveista on toteuttavissa ja vieläpä niin, ettei se maksa mitään. On hienoa, että yhdessä nuorten kanssa on nyt katsottu, mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota ja mitä asioita pitää Äänekoskella kehittää, kaupungin nuorisopalveluista vastaava perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen kertoo.

Äänekosken yläkouluilla nuorten ideoihin onkin jo tartuttu. Kouluille on esim. järjestelty toivottuja penkkejä ja välituntitoimintaa on lisätty. Myös kouluruuasta tuli paljon palautetta ja viestiä on viety eteenpäin. Ruokapalvelut järjesti nuorille kyselyn, jolla saatiin lisää tarkempaa tietoa.

Nuorisotilojen kahvilatoimintaa laajennetaan

Nuorten päällimmäiseksi toiveeksi nousi kuitenkin nuorisokahvila- tai yökahvilatoiminta Äänekosken keskustassa. 

Kaupungin työryhmä on kartoittanut nuorisokahvilatoiminnan perustamista, sen kustannuksia, vapaaehtoisia toimijoita ja Äänekosken keskustan eri tiloja. Kartoituksen pohjalta kaupungin johtoryhmä linjasi, että 12-18-vuotiaiden nuorisokahvilatoiminta Äänekoskella jatkuu Spotissa ja aukioloaikaa lisätään. Lisäksi K18-iltoja ja toisen asteen opiskelijoiden iltoja nuorisotiloilla aiotaan kokeilla ja katsoa onko niille tarvetta.

– Kaupungin kaikissa nuorisotiloissa on jo nyt nuorisokahvila- ja kioskitoimintaa viikoittain ja sitä aiotaan nyt kehittää ja laajentaa Spotissa. Uuden Koulunmäen koulun C-rakennuksen valmistuttua vuonna 2025, nuorisokahvilatoiminta jatkaa sitten uuden koulun upeissa nuorisotiloissa, Oinonen kertoo.  

– Haluamme vastata nuorten toiveisiin kohtaamispaikasta ja se on meille tärkeää. Nykyinen taloustilanne ei kuitenkaan mahdollista mitään uutta paikkaa Äänekosken keskustasta, joka olisi päivittäin ja yömyöhään auki, joten hyödynnämme kaupungin omia tiloja. Uusi koulurakennus ja sen nuorisotilat ovat kuitenkin kaupungilta iso panostus ja aiomme ottaa niistä kaiken hyödyn irti.

Koulunmäen koulun C-rakennuksen uusiin nuorisotiloihin tulee oma sisäänkäynti koulun sisäpihalta. Uusissa nuorisotiloissa on oma keittiö ja muutenkin tilat, jotka soveltuvat hyvin kahvilatoimintaan.

Äänekosken kaupunki järjestää nuorille seuraavan kuulemisillan ensi keväänä.

LISÄTIETOJA:
Perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen, 0400 115 190, petri.oinonen@aanekoski.fi