Aalto

Äänekoskella on hyviä kiertotaloustoimijoita

29.6.2023

Jaa artikkeli

Äänekosken kaupungin ympäristö- & ilmasto-ohjelman yksi pääteemoista on kiertotalous ja sen kehittäminen. Äänekosken kaupunki on ollut aktiivisesti mukana koko kevään ajan Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa, ja aktiivisten asukkaiden lisäksi Äänekoskella on myös upeaa yritysten kiertotaloustoimintaa.

 

Kiertotalous tarkoittaa tavaroiden ja materiaalien säilyttämistä käytössä mahdollisimman pitkään. Materiaaleja kannattaa hyödyntää uudelleen uusien tavaroiden tuottamisessa, jolloin vähenee neitseellisten raaka-aineiden tarve.

Usein kiertotalouden yhteydessä puhutaan lajittelusta ja kierrätyksestä, mutta tavaroiden huoltaminen, korjaaminen, lainaaminen ja uudelleen käyttäminen ovat myös kiertotaloutta.

Äänekoskella lajittelun mahdollisuudet ovat erinomaiset

– Äänekoskella on hyvät mahdollisuudet lajitella erilaisia jätejakeita rakentamisen jätteistä muovipakkauksiin ja tekstiileihin. Äänekoskelaiset ovat lähteneet innolla mukaan Miljoona roskapussia -kampanjaan ja täällä eko- ja aluekeräyspisteet ovat varsin aktiivisessa käytössä, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen kiittää.

– Useat paikalliset yritykset ovat jo löytäneet kiertotaloudesta uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Paljon potentiaalia on esimerkiksi teollisuudessa syntyvien ns. sivuvirtojen hyödyntämisessä. Ympäristöteot lisäävät koko kaupungin elinvoimaa, Liimatainen näkee.

Ilmoita oma yrityksesi YmpyräKS-verkostoon

Jos yritykset haluavat lisää vinkkejä ja tukea kiertotaloustoiminnan kehittämiseksi, Keski-Suomessa toimii YmpyräKS -yritysvastuullisuusverkosto, josta saa tietoa ympäristövastuullisesta yritystoiminnasta sekä vertaistukea. Äänekosken kaupunki on yksi verkoston organisaattoreista.

Linkin kautta voit ilmoittaa myös oman yrityksesi Keski-Suomen Liiton ylläpitämälle kiertotaloustoimijat-listalle.

Listalta löytyy tällä hetkellä Äänekoskelta: 

CRAMO konevuokraamo, EkoCenter, Huoltoasema Mikko Harjulampi, JK-kirppari, Kesport Niskanen, Mörön puoti, Pihapeto, RTV-huolto Järvenpää, Suomen polkupyöräkeskus, Suomen viestilaitehuolto, TLA-huolto, Tmi Eetu Happo, Upendo Kirppari Suolahti & Äänekoski ja Äänekosken tietokonepalvelu. 

Äänekoskella toimii jätteenlajittelun ja kierrätyspalveluiden saralla useita yrityksiä ja palvelupisteitä:

Kunnallisen jätehuoltoyhtiö Sammakkokankaan jätehuoltopalvelut
Sammakkokankaan lajitteluasema Koukku
Sammakkokankaan aluekeräyspisteet 
Sammakkokankaan tekstiilikeräyspiste Ekocenterillä
Lassila & Tikanojan jätehuoltopalvelut
Rinki-ekopisteet 
Äänekosken autopurkaamo 
Romukulma Oy, erilaisten romumetallien kierrätys Koukkuniemessä (kupari, messinki, alumiini, lyijyakut, sähkökaapelit, katalysaattori ja muita metalleja)
PMH-Trading Oy, autojen kierrätystä Koukkuniemessä
Jätehuoltopalvelut Kosken Megawatti, kierrätyspiha Koukkuniemessä, yrityksille jätteiden vastaanotto- ja käsittelypalvelut sekä kuluttajien vuokraamien vaihtolavojen sisältöjen käsittely ym.
Maankaatopaikat Sirkkaharjussa Suolahdessa (Äänekosken kaupunki) ja Äänekoskella Haapasora Oy
Bitumin keräys Suolahden PS-Rakennus Oy 
Äänekosken 4H-yhdistyksellä on metalliromukeräys 25.6.2023 asti, tuotoilla tuetaan nuorisotyötä

 

LISÄTIETOJA:
Ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen, 040 681 8813, juho.liimatainen@aanekoski.fi